Perquè s'arrissen les cordes?

Les cordes es fabriquen de manera que tota l’estructura de la corda és neutra. En retirar-la del rodet o de la madeixa s’ha de fer sense provocar rínxol, tal com indica la imatge. D’aquesta forma tindrem la corda neutra a punt per a utilitzar.

 

 

Principalment, el rínxol el provoca el descensor i la tècnica que s’utilitza per a rapelar. En els aparells de espeleologia per exemple, la corda realitza tot el recorregut en corrioles amb un mateix pla (en dues dimensions).

Quan els recorreguts de la corda tenen 3 dimensions, com pot ser en un vuit o en un dinàmic, la corda s’arrissa.

És convenient de tant en tant estirar tota la corda i treure els rínxols que pugui tenir per a millorar el rendiment.

On s'han de guardar les cordes per a una bona conservació?

És molt important on guardem les cordes. La fibra amb la qual aquesta fabricada la corda pot perdre les seves propietats si està en contacte amb productes de neteja, olis, bateries… La corda ha d’estar en un lloc sec, sense radiació solar directa i protegida de qualsevol agent perillós.

Com hem de rentar una corda?

Una corda s’ha de rentar mes o menys depenent del seu ús. Es pot rentar a mà, o bé a màquina. Per rentar-la, es imprescindible utilitzar sabó amb PH neutre, i es pot afegir una mica de suavitzant (també amb Ph neutre) perquè les fibres, igual que la roba, mantinguin la flexibilitat i treballin millor. Si es vol posar a la rentadora, es aconsellable fer rentats curts i sobretot no centrifugar ja que provocaria un major rissat a la corda.

Per assecar la corda, s’ha de posar a un lloc sec i a la sombra. Es important que no li toqui el sol ja que pot fer malbé les fibres. No utilitzar secadora.

Cal mullar les cordes d'espeleologia o d'indústria abans d'utilitzar-les?

Totes les cordes Korda’s vénen acabades de fabrica, per tant el primer mullat i assecat ja estarà realitzat en fabrica. No és necessari realitzar cap mullat previ de cap entenimentada Korda’s.

A més, la primera vegada que la corda entra en contacte amb l’aigua és quan més encongeix, de manera que en realitzar aquest procés a fàbrica, l’usuari rep els metres que desitja sense que li encongeixi tant la corda al llarg de la seva vida útil.

Quina és la diferència entre DANA versió Espeleologia (color blanc) i versió Barrancs?

La corda Dana, estructuralment és la mateixa corda tant en la versió barrancs com en la Espeleo. No obstant això, en la versió de barrancs, el color és més vistós per poder localitzar millor la corda a l’aigua, i l’acabat TOTAL DRY que s’ aplica a la corda, en la versió de barrancs és més fort per aconseguir que la corda repel·leixi l’aigua i per tant pesi menys. Aquest tractament també ajuda a millorar l’envelliment de la corda amb l’ús pel efecte mullat-assecat.

Com podem saber si una corda esta certificada?

Per saber si una corda semiestàtica està certificada, hem de mirar al seu interior. Totes les cordes certificades estan fabricades amb una cinta interior on el fabricant indica varis paràmetres; el tipus de certificació (semiestàtica, dinàmica), l’any que s’ha fabricat, i el material.color cinta interior

Alguns fabricants utilitzen un codi de colors per identificar mes fàcilment l’any de fabricació sense haver de tallar massa la corda. Aquí pots consultar la taula de colors de Korda ‘s:

A les cordes dinàmiques no és d’obligació que portin cinta interior, encara que és recomanable per a poder identificar en cas necessari l’any de fabricació de la corda. A Korda’s les dinàmiques incoroporen cinta interior i per tant segueixen la mateixa identificació.

Primers usos de les cordes

Quan una corda és nova, és quan hem d’anar amb més precaució a l’utilitzar-la.

Les fibres en ser noves, estan relaxades i és quan les abrasions poden provocar flors més fàcilment. Amb l’ús i el pas del temps (principalment si durant l’ús es mulla i s’asseca la corda) les fibres es tensen i milloren la resistència a l’abrasió.

Com a fabricant recomanem anar amb més precaució les primeres vegades que s’utilitza una corda nova, sobretot els 4 o 5 primers cops.

Per a qualsevol altra consulta escriu-nos al formulari de contacte Korda´s i estarem encantats d’ajudar-te!